sön 18 sep
STADSBYGGNAD I PRAKTIKEN: TULLINGE TRÄDGÅRDSSTAD OCH MARIEFRED MED KJELL FORSHED

Tullinge trädgårdsstad. Foto Kjell Forshed

I 50 år har Kjell Forshed gått sin egen väg och ritat hus och skapat rum som han själv tycker om och känner för. Han har följt sin tydliga övertygelse i med- och motgång. Det är få arkitekter som varit ute och knogat i produktionen, på gärden och ängar, med vanliga projekt för vanligt folk. Och som Kjell själv beskriver det: ”Jag har ofta fått kritik för att det jag ritat varit för gulligt, inte tillräckligt tufft, moderiktigt och renlärigt. Men, jag har kommit fram till att jag struntar i det. Jag har följt min formel och ritat som jag tycker. Jag kan stå för allt jag varit inblandad i och ångrar inte något. Inget av projekten har blivit till problemområden och områdena uppskattas av de som bor där. Mycket är inte så märkvärdigt, men varför ska det vara det?” För sex år sedan började Kjell skriva en text om sitt liv och sin gärning, till en början mest som en dokumentation för egen del, med en förhoppning att kanske barnen eller kollegorna på kontoret skulle vara intresserade av tider som varit. Det ledde vidare till ett bokmanus som kommit ut på Arkitektur Förlag. Texten reflekterar över olika aspekter på arkitektur och tjugo projekt presenteras mer ingående.

Hammarängen i Mariefred. Foto Robin Hayes

Tillsammans med Kjell Forshed gör vi en dagsutflykt till Tullinge trädgårdsstad och Mariefred. I bussen på vägen dit och på plats kommer Kjell att berätta om sin bok och om stadsbyggande i praktiken, vad det betyder att vara sin formel trogen och reflektera över varför arkitektur är ett hantverk och vilka ingredienser som behövs för att boendemiljöer ska bli omtyckta av de boende och långsiktigt hållbara.

TID OCH PLATS: Söndag 18 september, kl 10.00 – 16.00.
Vi bokar buss som tar oss till först Tullinge och sedan Mariefred, och tillbaka till Stockholm.
Vi bokar även in lunch i Mariefred.
OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare kommer att bli begränsat till 20-25 personer.
Avgiften kommer att bli runt 1.000:-/person.
Vi återkommer i Medlemsbrev 3 med exakta tider o priser, men kom gärna in redan i förväg med en ”intresseanmälan”, som naturligtvis inte är bindande.