LÖR 28 sep
ARKITEKTEN SOM BYGGHERRE

Lasse Vretblad och Anders Bergkrantz på Halmstadsvägen i Björkhagen.
Lasse Vretblad och Anders Bergkrantz på Halmstadsvägen i Björkhagen.

Runt sekelskiftet duggade byggskandalerna tätt med obeprövade fasadkonstruktioner, fukt- och mögelskador. Arkitekterna Anders Bergkrantz och Lasse Vretblad  tog det som ett tecken på att det var dags att ta saken i egna händer och bygga med kvalitet, hus som skulle stå pall i 1000 år. Tjocka dubbelmurade väggar, massiva träbjälklag och välisolerade yttertak. ”När arkitekterna själva får bestämma blir en pålitlig konstruktion viktigare än vräkig finish”, stod det i Svenska Dagbladet om parets första egna radhusprojekt i Björkhagen. Att bygga i egen regi innebar att de tvingades anta nya roller och ta ansvaret hela vägen. Projekten blev kontorets forsknings- och utvecklingsavdelning, där de kunde testa idéer i praktiken, som det var svårt att få med de stora byggbolagen på.

Mellan 2001 och 2015 genomförde de tre radhusprojekt i Söderort. Vi besöker det första och det sista, båda på Halmstadsvägen i Björkhagen. Projekt nummer två, på Dalgårdsvägen i Enskededalen, blev för övrigt framröstat som årets Stockholmsbygge 2011.

TID OCH PLATS
Lördag den 28 september. Vi samlas kl 10.00 vid utgången från Björkhagens Tunnelbanestation. Promenaden kan ta upp till fyra timmar.
ANMÄLAN OCH AVGIFT
Max 30 deltagare. Förhandsanmälan krävs. Avgift på 100 kr.