ONS 18 SEP
RAHEL BELATCHEW OCH CARL ELDHS ATELJÉ

Carl Eldhs ateljé
Foto: Carl Eldhs Ateljémuseum
Carl Eldhs ateljé
Foto: Carl Eldhs Ateljémuseum

Ett samtal om arkitektur i Carl Eldhs ateljé med Rahel Belatchew och Martin Rörby. Med anledning av att det i år är 100 år sedan Carl Eldh invigde sin ateljé i Bellevueparken, stadshusarkitekten Ragnar Östbergs egenartade verk, går museets verksamhet 2019 i arkitekturens tecken. Museet har därför inbjudit arkitekten Rahel Belatchew att göra en utställning med modeller, ritningar, visualiseringar och fotografier på projekt och idéer. Speciellt till utställningen har paviljongen Bris uppförts, ett utomhusrum i trä placerat i ateljéträdgården i dialog med Ragnar Östbergs loggia. Martin skriver i utställningskatalogen. ”Rahel Belatchews Bris låter oss förnimma hur solljuset silas genom en konstruktion av detta slag. Det skuggspel som uppstår i mötet med entréportiken till Ragnar Östbergs byggnad förenar de båda arkitekterna, och väver samman dåtid, nutid och framtid.” 

Rahel Belatchew har fått stor uppmärksamhet för djärva, skulpturala byggnader med innovationer som tar framtidens utmaningar på allvar. Arkitektkontorets experimentella verksamhet söker efter nydanande och hållbara lösningar för den framtida stadens utmaningar, visionära projekt som gett utmärkelser och priser.

Martin Rörby är arkitekturhistoriker och tidigare sekreterare i Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet), som för övrigt även det firar 100-årsjubileum 2019. Martin är sedan många år även ledamot av styrelsen för Carl och Elise Eldhs ateljé.

TID OCH PLATS
Onsdag den 18 september. Lögebodavägen 10, Bellevueparfken, på höjden bakom Wenner-Gren Center. Vi samlas kl 18.00 vid entrén. Samtalet tar ca en timme, varefter vi har möjlighet att se utställningen.
ANMÄLAN OCH AVGIFT
Max 30 deltagare. Förhandsanmälan krävs.Avgift på 200 kr. OBS den högre avgiften!
Rahel Belatchews utställning kommer att pågå till den 29 september.