ONS 11 SEP
BLIQUE BY NOBIS

Blique by Nobis
Illustration: Sweco Architects
Blique by Nobis
Illustration: Sweco Architects

Det tidigare kontorshuset i kvarteret Blästern har omvandlats till ett funktionellt och spännande hotell med en vacker innergård. Wingårdhs har varit hotelloperatörens inredningsarkitekt medan Swecos uppdrag har omfattat ombyggnationen av kvarteret, vilket följde på en arkitekttävling där visionen om hotellet, ombyggnadsförslagen och hur det skulle kunna väckas liv i kvarteret gav vinst. Ursprungligen är det ett hus från 1930-talet, som Sigurd Lewerentz ritade som huvudkontor och magasin för svenska Philips. Senare har det byggts om och till på 1950- och 1990-talet, bland annat med ett gårdshus ritat av ASÅ Arkitekter.
Swecos koncept innebar att förvalta och återskapa den gestaltning Lewerentz avsåg med magasinsbyggnaden. Glaspartier och räcken har inspirerats av de ursprungliga elementen, detaljer har omsorgsfullt utarbetats och betongen som är huvudnumret i magasinsbyggnaden har lyfts fram och ger ton åt rummen med sin tyngd och mateialitet.
På nittiotalsgårdsbyggnaden i postmodernistisk stil med prefabricerade fasadelement i terazzo har lagts en påbyggnad i två våningar med hotellrum samt indragen takbar med terrass och spektakulär utsikt över Stockholm. Påbyggnaden gestaltades mot gården som ett lutande tak som tar upp fasadens kurvatur.
Ewa Buhr-Berg, ansvarig arkitekt, och Henriette Advocaat från Sweco visar och berättar.

TID OCH PLATS
Onsdag den 11 september. Gävlegatan 18. Vi samlas kl 18.00 på gården.
ANMÄLAN OCH AVGIFT
Max 30 deltagare. Förhandsanmälan krävs. Avgift 100 kr.