ons 9 okt
SUNDBYBERGS BEGRAVNINGSPLATS

Sundbybergs begravningsplats
Foto: Andre Pihl, Wingårdhs
Sundbybergs begravningsplats
Foto: Andre Pihl, Wingårdhs

Som ”Ett trähus med smaragdgröna regnkläder av glas”, beskriver arkitekten det. Kyrkogårdsförvaltningen i Sundbyberg behövde få nya lokaler för begravningsverksamheten. Ett första förslag med en villaliknande byggnad i två plan förkastades av Stadsbyggnadskontoret som alltför dominant på platsen, varefter Wingårdhs arkitekter ombads göra ett nytt förslag. Resultatet blev en återhållsam byggnad som inte stör trädgårdskänslan i den parkliknande kyrkogården.

I maj 2018 stod den nya förvaltningsbyggnaden färdig, vackert belägen vid Lötsjöns nordvästra strand. Det gröna huset i glas är egentligen ett trähus, med en massiv stomme i gran. Men utåt upplevs det som ett glashus vars fasader skiftar färg beroende på vilket ljus det är ute. Byggnaden har en fyrkantig form, som går igen i allt från lampor till trägolvet som består av ändarna av grova trästammar.

Kyrkogårdschefen Christer Larsson, som varit byggnadsansvarig vid förvaltningen, har följt projektet från start till dagens användande. Han visar och berättar tillsammans med Anna Söderberg, som var ansvarig arkitekt på Wingårdhs.

TID OCH PLATS
Onsdag den 9 oktober. Kyrkogårdsvägen 2, Sundbyberg. Vi samlas kl 18.00 vid entrén.
ANMÄLAN OCH AVGIFT
Förhandsanmälan krävs. Avgift på 100 kr.