Måndag 29 januari
DROTTNING SILVIAS KONSERTSAL – Ett klingande rum för en sammanlänkad värld

Drottning Silvias Konsertsal. Foto: Rikard Westman

Drottning Silvias Konsertsal i Lilla Akademiens lokaler stod färdig i juni 2022. I september i år utsågs vinnarna av Svenska Ljuspriset 2023, en årlig tävling som vill lyfta byggprojekt där ljus och belysning använts på ett kreativt sätt. Årets vinnare blev Riksdagshuset i Exteriörklassen och Drottning Silvias Konsertsal i Interiörklassen.

Vi klipper några stycken från Lilla Akademiens hemsida:
”Drottning Silvias Konsertsal är skapad av den kända italienska arkitekten Giorgio Palù, och den världsledande japanske akustikern Yasuhisa Toyota. Toyota har även designat akustiken för många berömda konserthus runt om i världen, inklusive Walt Disney Concert Hall i Los Angles och Pierre Boulez Saal i Berlin. Den nya salen på Lilla Akademien har en icketraditionell, centrerad scen, som möjliggör för publiken att sitta på alla sidor om musikerna. Det relativt osmyckade scenutrymmet av trä består av vackra organiska former, tänkta att skapa intrycket av musikalisk förtrollning.
Skimrande detaljer förstärker den magiska effekten och bjuder in till fantastiska upptäcktsresor som får äga rum i salen. Konsertsalen släpper in det vackra nordiska ljuset och dess dramatiska skiftningar beroende på tiden på dygnet och årstiden. Salen kan även mörkläggas och lysas upp för att komplettera den musik som framförs.
Salen är mycket flexibel som rum. De som musicerar i den kan välja att placera sig på scengolvet eller på någon av läktarna och åhörarna kan uppleva musiken från olika platser i rummet. Genom att installera den senaste digitala tekniken i salen möjliggörs konserter, repetitioner, seminarier och föreläsningar via länk, med samtal och utbyten i realtid så att utövare och åhörare över hela världen kan länkas samman.”

I tidningen Byggnyheter beskrivs konsertsalens 14 meter höga rum med väggar klädda av guldfärgade balustrader, böljande läktare och höga fönster i flera våningar, allt omfamnat av ljust trä och varma blåtoner som ett rum där arkitektur, akustik, teknik och ljusdesign i yppersta världsklass möts. Lilla Akademiens musikaliska rådgivare Mark Tatlow menar att konsertsalen är mer än ett rum för musik, det är ett konstverk, som man vill att elever och alla som spelar i salen ska känna av, idag och i framtiden.

TID OCH PLATS: Måndag 29 januari, kl 18.00.
Lilla Akademien ligger i före detta Norrtulls sjukhus och har adress Norrtullsgatan 14. Närmaste T-Bana är Odenplan.

OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare till visningen är begränsad till 25 personer. Anmälan via mail.
Avgift 100:-/person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.