MÅNDAG 18 DECEMBER
WISDOME – Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska Museet

Sektion och fasad till Wisdome. Elding Oscarsson Arkitekter

Efter en process med parallellt uppdrag, där även White Arkitekter och danska Dorte Mandrup Arkitekter deltog, gick uppdraget att rita en ny upplevelsearena för vetenskapskommunikation vid Tekniska museet till Elding Oscarsson Arkitekter. Så här beskrev de sitt koncept:

”Förslaget skapas av sitt innehåll, där formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården.”

Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, beskrev deras förslag så här:

”Byggnaden har förutsättningar att bli ett nytt landmärke i Stockholm. Det intressanta och innovativa innehållet som lyfter fram spetsteknik inom visualisering tillsammans med en unik och mycket vacker byggnad av trä kommer vara värt en omväg. Det här ger förutsättningar för att Stockholm nu kan få en byggnad i arkitektoniskt världsklass byggd med spetsteknik inom träbyggande.”

Från Tekniska Museets hemsida saxar vi:

”Med 360° omslutande 3D tar vi dig längre bort, djupare ned och närmre inpå än du någonsin tidigare varit. I Wisdome Stockholm förvandlas svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser. I den sfäriska domen omsluts du helt av högupplösta 3D- projektioner – hela vägen runtom och ovanför dig. Sex laserprojektorer i 8K-upplösning och ett avancerat 10.1-ljudsystem skapar en upplevelse så verklig att du varken tror ögon eller öron. Med våra explainers vid spakarna utforskar vi galaxen som en öppen värld, helt byggd på de senaste bilderna från NASA’s och ESAs satelliter. Här kan vi upptäcka världen runt om oss i 3D, precis som vi gör i verkligheten. Genom att skala upp och ned och röra oss fritt genom tid och rum kan vi greppa om enorma avstånd, mikroskopiska mått, händelseförlopp under miljontals år eller på en tusendels sekund.
Arkitektur i världsklass
Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt fritt utan pelare. Det innebär ca 20 kilometer LVL-trä som levereras av Stora Enso och sedan böjs och anpassas med en exakt precision.
Att bygga i trä ger nya möjligheter i form av minskade transporter och en behagligare miljö. Men framför allt är det mer klimatsmart – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande. Wisdome Stockholm blir ett utmanande referensprojekt som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä.”

Astrid Stenberg från Tekniska Museet och Jonas Elding kommer att visa byggnaden och berätta om processen.

TID OCH PLATS: Måndag den 18 december, kl 17.00 – 18.30 (ca). Tekniska Museet, Museivägen 7, Norra Djurgården.
Med kollektivtrafik buss 69 från Centralen.

OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare till visningen är begränsad till 30 personer.
Anmälan via mail.
Avgift 150:-/person vilket inkluderar visningsavgift till Tekniska Museet, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats. Den som vill komma tidigare eller gå kvar på museet efter visningen behöver utöver detta även lösa egen entrébiljett. Normalt kostar den 170:- men vi får den rabatterad till 145:-. Man anmäler i receptionen att man tillhör vår grupp, de kommer att få en lista på vilka som anmält sig.