12-15 oktober
18:e ARKITEKTURBIENNALEN I VENEDIG

ArkDes Vänner i Venedig
ArkDes Vänner i Venedig. Foto Klas Schönning

Från slutet av maj till slutet av november äger den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig rum, med temat FRAMTIDENS LABORATORIUM.

Kurator för årets biennal är Lesley Lokko, född i Skottland men uppvuxen i Ghana. Hon är arkitekt, akademiker, pedagog och bästsäljande romanför- fattare. Lesley Lokko är grundaren av African Futures Institute, etablerat i Accra, Ghana 2020, som en skola för forskning om arkitektur och som en offentlig evenemangsplattform. 2015 grundade hon Graduate School of Architecture i Johannesburg och har undervisat och föreläst i Storbritan- nien, USA, Europa, Australien och Afrika. Lesley Lokko har mottagit ett antal utmärkelser för sina bidrag till arkitektutbildning. (se vidare hennes introduktion Biennalen Architettura 2023 | Introduktion av Lesley Lokko (labiennale.org)

För utställningen i den Nordiska paviljongen är det i år ArkDes som är kommissionärer. I över femton år har arkitekten och konstnären Joar Nango sammanställt ett arkiv med böcker som tar upp relevanta frågor för urfolkets arkitektur. 2018 öppnade Girjegumpi för allmänheten för första gången. 2023 kommer denna struktur, kunskapskälla och sociala plattform för samisk arkitektur att resa till den nordiska paviljongen i Venedig. I detta sammanhang bjuds en internationell publik in till Girjegumpi för att fortsätta bygga kunskap, samarbete och solidaritet som rör sig över nationella gränser. Något som väl stämmer med årets tema för biennalen: Framtidens laboratorium, och den anda som den nordiska paviljongen redan från början var tänkt att ge uttryck för, ett gränsöverskridande nordiskt samarbete. (se vidare Joar Nango’s Girjegumpi – Nordic Countries Pavilion – ArkDes – Sveriges nationella centrum för arkitektur och design)

Vi har bett BK Travel att arrangera en resa för ArkDes Vänner till Venedig i oktober. Några känner dem sedan tidigare då de häromåret ordnade en lyckad resa till Rotterdam. Vi kommer att ha en för ändamålet synnerligen väl lämpad ciceron med oss, Hans Lepp, italiensktalande museiman, kulturattache,́ ordförande i föreningen Pro Venezia och mycket annat.

Frågor kring resan och anmälan görs direkt till BK Travel. Vi har reserverade platser för max 25 personer, men vi måste vara minst 20 för att kunna genomföra den till givna villkor. Läs igenom program och villkor noga och observera att sista anmälningsdag är 9 maj. Då först vet vi om vi är tillräckligt många för att resan ska bli av.

TID: 12-15 oktober
Program, kostnader och övriga resevillkor har tidigare skickats ut i ett separat utskick och finns även på föreningens hemsida. Observera att anmälan alltså görs direkt till BK Travel.