Lör 9 april:
Markuskyrkan

StMarks Corbari, Bjorkquist, page104-105

Markuskyrkan i Björkhagen är kanske Lewerentz’ mest uppmärksammade byggnad. Den tillkom efter vinst i en inbjuden tävling 1956 och invigdes 1960. Den belönades 1962 med det första Kasper Salinpriset. 2021 utkom praktverket Sigurd Lewerentz Pure Aesthetics St. Mark’s Church, av Karin Björkquist och Sébastien Corbari.

Certain buildings need to be profoundly observed and physically experienced in order to reveal their significance. St Mark’s Church in Björkhagen, south Stockholm, is one of Sigurd Lewerentz’s key designs, a turning point in the architect’s career, creating a new aesthetic. The architect’s buildings have been very well described in earlier texts, but this specific site has yet to be documented in detail in visual images. Wall after wall, room after room, material after material, winter and summer. The photographers personally describe what it feels like to stand in front of a vertiginous brick wall and, simultaneously, how the structure feels to touch. By following them and the way in which they examine the building – frequently rationally structured; sometimes merely as a feeling for the beaty of daylight entering, a season that captivates them or a mist that dissolves – the readers will understand that they are standing before a masterpiece.

Citat från Sigurd Lewerentz Pure Aesthetics St. Mark’s Church, av Karin Björkquist och Sébastien Corbari

Karin Björkquist, som är fotograf, och Sébastien Corbari, arkitekt och fotograf, kommer att visa och berätta.

TID OCH PLATS:
Lördag 9 april kl 16.30.
Malmvägen 51, Björkhagen (T-banans gröna linje 17 mot Skarpnäck)
Vi samlas vid entrén till kyrkan. Vi börjar utomhus och kommer sedan att få komma in i kyrkan.

OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare till visningen är begränsad till 20 personer. Vi rekommenderar att man bara deltar om man är helt symtomfri och är fullt vaccinerad.
Anmälan via mail eller tel till kansliet.
Avgift: 100 :-/ person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.