Observera omkastningen i programmet! Programbladet och inlägget är uppdaterat med senaste uppgifterna.
Även denna termin kommer vi att ordna tre föreläsningar inom ramen för temat Den täta staden- rummen mellan husen. ”Den täta staden” är idag ett positivt laddat begrepp, kanske man kan kalla det en nödvändighetens planeringsideologi när befolkningstillväxten är rekordartad. Det är svårt att ifrågasätta bostadsbehovet och den resurshushållning som det kan innebära att förtäta och därmed utnyttja befintlig infrastruktur. Förtätning kan också användas för att komplettera ensidiga miljöer, socialt, funktionellt eller arkitektoniskt, men rymmer även svåra avvägningar och problem. Kampen om ”rummen mellan husen” hårdnar, barnen får mindre rum i staden, gröna lungor naggas i kanten och trängselproblem uppstår. I Stockholm uppnås förtätningen numera också genom att man bygger på höjden – det gäller nya hus och påbyggnader på gamla. Detta påverkar stadssilhuetten, ger sämre solljusför- hållande, slagskuggor och risk för vindtunneleffekter.
Läs om föreläsningarna i separat programblad! (PDF 106 kB)
STOCKHOLMS STADSBYGGNAD I BRYTNINGSTID
Peter Lundevall
Stockholm har sin unika historia och anatomi, sin befolkning och topografi, sitt klimat och sin arkitektur, sin relation mellan centrum och periferi. Hur blev Stockholm det Stockholm vi ser i dag? Vilka stadsplaneideologier, visioner, maktförhållanden etc har genom århundradena påverkat stadens fysiska sociala och ekonomiska utveckling. Peter inleder med en historisk tillbakablick då han blottlägger de mekanismer som format staden. Och sen ställer han sig i dagens situation, diskuterar den och blickar framåt. Peter menar att Stockholm av allt att döma nu står inför en brytningstid.
TID & PLATS: Tisdagen den 7 mars kl. 17.00 i Aula ArkDes
SOCIAL HÅLLBARHET I STADEN – EN KOMPLEX KONST
Lena From
Åren 2016-2018 står miljonprogrammet i särskilt fokus för Statens konstråd genom regeringssatsningen Konst händer. Uppdraget är formulerat så att Statens konstråd genom konstnärlig gestaltning ska bidra till att skapa platser för möten och mer engagerande boendemiljöer för alla, och tillsammans med det civila samhället arbeta fram praktiska exempel på hur bostadsområden kan berikas konstnärlig. Genom konkreta exempel från Boden i norr till Malmö i söder berättar Lena From om de olika konstprojekten, hur de relaterar till staden som livsmiljö och förhåller sig till arbetet med konst enligt enprocentsregeln i till exempel Stockholm.
TID & PLATS: Tisdagen den 4 april kl. 17.00 i ArkDes Aula
TÄTARE STAD- GRÖNARE STAD!
Elisabeth Rosenquist Saidac
I en storstadsmiljö har parker och naturområden stor betydelse för livskvalitet och folkhälsa- och får en allt större betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Fram till år 2030 planerar Stockholm för 140 000 nya bostäder- en stor del av dessa inom redan byggda miljöer. Detta innebär naturligtvis stora utmaningar, inte minst när det gäller den mark som i dag är obebyggd. Stockholms målbild är dock att Stockholm ska bli både tätare och grönare! Elisabeth berättar om ett aktuellt dokument Grönare Stockholm, som innehåller förslag till riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden. Och hon kommer att visa exempel på väl avvägd balans mellan bebyggelse, infrastruktur och gröna miljöer inom förtätade markområden.
TID & PLATS: Tisdagen den 2 maj kl. 17.00 i ArkDes Aula.