Fisksätra – två unika miljöer

Fisksätra inom kommundelen Saltsjöbaden/ Fisksätra i Nacka kommun är Sveriges mest tätbefolkade tätort. Området byggdes ut i början av 1970-talet på den del av Erstaviks fideikommiss som Nacka kommun köpte 1946. Under lördagsutflykten ska vi fördjupa oss i två av den intressanta tätortens miljöer: Fisksätra Centrum med sitt bostadsområde, sedan 1996 i Stena Fastigheters ägo, och Hamn, Sveriges första slagfältsmuseum.

hamnI diskussionen om situationen i och omvandlingen av miljonprogramsområdena hörs sällan det privata fastighetsägandets röst- det vill vi nu råda bot på. Vid förmiddagens besök i Fisksätra centrum kommer Mats Winkler, fastighetschef vid Stena Fastigheter Stockholm AB, och representanter för de boende att berätta för oss om höghusområdet med 2650 hyreslägenheter och ett centrum på ca 6000 kvm. Vi får höra om fastigheterna och hyresgästerna och om problem och möjligheter i området. Vi får höra om ”relationsförvaltning”, ett av företaget utvecklat koncept för att utveckla hållbara boendemiljöer och arbetsplatser. Vi guidas runt i området och slutar vid restaurang Saltsjö Pir, vid Baggensstäket, där vi äter en förbeställd lunch.
Sen är det dags för besöket vid Slagfältsmuseet. Det är verkligen beläget på rätt plats för där visas nu föremålen från sju år av utgrävningar på slagfälten runt Baggensstäket- de flesta föremålen från slaget vid Stäket 1719, då svenska och ryska trupper drabbade samman. Det är ett historiskt museum som ligger i framkant vad gäller utställningarna, som är både interaktiva och upplevelsebaserade. Museichef LG Nilsson, eldsjälen bakom museet, berättar om byggnaden, platsen och det slagfältsarkeologiska projektet, innan han lotsar oss genom den spännande utställningen. Stena Fastigheter utsågs av Fastighetstidningen till årets Fastighetsägare 2015 och Hamn är för andra året i rad nominerat till det prestigefyllda årets Museum, och är nu bland de tre finalisterna för denna utnämning. Endast det bästa är gott nog för vänföreningen!

TID & PLATS: Lördagen den 14 maj. Vi åker Saltsjöbanan från Slussen kring 09.30 och beräknas vara tillbaka vid 16-tiden. Mer info kommer till den som anmält sig
AVGIFT: 400 kr inklusive lunch. Anmälan och inbetalning senast den 2 maj .