Vårens föreläsningsserie – Arkitektur på agendan

Arkitektur är inte bara utformning av byggnader och anläggningar, som kanske är de objekt som vi oftast tänker på när vi talar om arkitektur. I vårens föreläsningsserie ska vi vidga tolkningen av begreppet genom att låta två andra arkitekturområden spela huvudrollen: staden och rummet. Serien genomförs i samverkan ABF Stockholm.

ONS 6 MARS
JAG TROR PÅ ARKITEKTURENS, FORMENS OCH DESIGNENS KRAFT

Fotograf Charlotte Gustafsson

Serien inleds med en föreläsning av Sveriges första riksarkitekt, landskapsarkitekten Helena Bjarnegård. Hon kommer under sin föreläsning att berätta om propositionen (Politik för gestaltad livsmiljö prop. 2017/18:110) och dess helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och om den nationella arkitekturpolitiken.

ONS 3 APRIL
OM STADSRUMMET, STADSVÄVEN, STADSLIVET- OCH HUR DE GESTALTAS

Sandra Westin, landskapsarkitekt och stadsplanerare berättar om hur man ser man på livet i stadsrummen mellan husen i dagens stadsutvecklingsprojekt? Är det förbjudet att prata om skönhet och estetik när man planerar stad? Vilka är de som formar staden rumsligt? Vad gör stadsplaneraren när hen varken ritar huset, torget eller parken? Hur är det att arbeta som stadsplanerare i offentlig respektive privat verksamhet?

ONS 8 MAJ
ETT RUM NÄRA KROPPEN- GESTALTAD INTERIÖR SKAPAR SKILLNAD

Inredningsarkitekten och möbelformgivare Kersti Sandin Bûlows, föreläsning tecknar en bred bild, såväl historiskt som estetiskt, över inredningsarkitektens yrke och ämne, som har sina rötter i tidigt tapetserarhantverk från slutet av 1600-talet. En rad frågor kommer att ställas. Hur påverkar dagens bildbaserad formkultur de rum som idag utformas? Vad innebär den digitala utvecklingen? Kommer utvecklingen förändra yrkets framtid?

TID OCH PLATS: Kl. 18 den 6 mars, 3 april och 8 maj i Beskowsalen, ABF- huset, Svea- vägen 41
AVGIFT: 150 kr för en föreläsning. 360 kr för alla tre
MER OM PROGRAMMET : Se bifogade programblad
ANMÄLAN & BETALNING: Gå in på https://abfstockholm.se/evenemang/ Skriv ”Arkitektur på agendan” i sökfältet så kan du gå vidare till ”Anmäl dig”. Eller hör av dig till kansliet!