Tomteboda

Tomteboda postterminal

Tomteboda
Tomteboda

Postterminalen i Tomteboda, ritades av Gustaf Rosenberg på Rosenberg & Stål Arkitektkontor och byggdes åren 1980-83. Den lär vara en av landets största byggnader på 106 000 kvm och med en volym av 630 000 kubikmeter! Byggnaden är inte längre i bruk som postterminal och f n pågår arbetet med att renovera och förändra för nya verksamheter. Enligt planerna ska SL flytta in i en del med bussdepå och en del ska rivas för bostäder.

Tomteboda, plan
Tomteboda, plan

I Byggnadsstyrelsens direktiv inför projekteringen var ett av kraven just att ”den stora skalan måste beaktas i miljögestaltningen”. Projektet utsågs också som pilotprojekt för en satsning på konstnärlig utsmyckning i industriell miljö, så projektet genomfördes i samarbete med konstnärer. Byggnadskomplexet är uppdelat i fem enheter med olika funktioner. Där är en huvudbyggnad med främst postsorteringsfunktionerna, en kontorsbyggnad, ett par olika lastkajer för omlastning och fjärrtrafik, samt en spårhall med anknytning till bangården. De olika enheterna har fått varierande fasadmaterial och kulörer. Vi visas av Bengt Säberg från fastighetsförvaltaren NewSec och inredningsarkitekten Juliette Ciliberto, Varg Arkitekter.

TID OCH PLATS: Måndagen den 27 november, kl.18.00. Vi möts på Terminalvägen 14. Tag T- banans blå linje till Västra skogen, därifrån buss 507 till Tomteboda postterminal.
AVGIFT: 100kr
ANMÄLAN: telefon 08 611 35 36 (oftast telefonsvarare) eller mail vannerna@arkdes.se