Rikdagsbiblioteket – en gömd pärla

Riksdagsbiblioteket grundades 1851 under namnet Riksdagens Arkiv i det gamla riksdagshuset på Riddarholmen. år 1918 öppnade riksdagsbiblioteket för forskare och blev ett eget verk inom riksdagen med egen styrelse. 1996 flyttade biblioteket till en ombyggd lokal som har förbindelse med de övriga delarna av Riksdagen genom en underjordisk kulvert. Biblioteket är öppet även för allmänheten, som också kan låna böcker där. Huset byggdes 1872- 1876 för Skandinaviska Kreditaktiebolaget. Husarkitekt för riksdagsbiblioteket är Håkan Langseth, arkitekt SAR/MSA, White Arkitekter, tidigare ordförande i Arkitekturmuseets vänner. åke Axelsson, arkitekt SIR/MSA, har svarat för den vackra inredningen av biblioteket, enligt Fredric Bedoire (Stockholms byggnader) ”ett utomordentligt vackert biblioteksrum”. åke Axelsson visar oss biblioteket och berättar om den spännande processen, där han var med redan från programskedet. I biblioteket hänger även en fin samling av politiska satirteckningar som vi kan titta på på egen hand.

TID & PLATS: Torsdagen den 10 mars 2016 kl.16.00. OBS tiden! Storkyrkobrinken 7A. AVGIFT: 100 kr

ANTAL: Högst 25 personer/visning