Tis 15 mars
Riksförsäkringsanstalten – visning

Entré till Riksförsäkringsanstalten

Den stora utställningen om Sigurd Lewerentz på ArkDes kommer att pågå under hela våren och under tiden planerar vi att fördjupa oss i några av hans projekt, med introduktion på utställningen följt av visning på plats. Vi börjar med ”Riksförsäkringsanstalten – det ändamålsenliga palatset”.

Riksförsäkringsanstalten, som invigdes i juni 1932, var ett projekt som Lewerentz hade arbetat med i nästan fem år. Det var en myndighet som hade inrättats 1902 efter det att lagen om ersättning vid olycksfall i arbetet antagits och nu fick verksamheten ett eget hus. Vid invigningstalet av Generaldirektören framhölls att byggnaden inte var ett ämbetshus av det gamla slaget utan ett modernt kontorshus. Här hade den anlitade arkitekten inte tagit sikte på historiska stilsynpunkter utan på ändamålsenligheten, vilket var ett honnörsord när tidningarna rapporterade om den nya ämbetsbyggnaden.

Under ledning av nuvarande hyresgäst, Marginalen Bank, och byggnadsantikvarie Vicki Wenander får vi en guidad visning av byggnadens interiörer, som nyligen genomgått en ambitiös och varsam renovering.

TID OCH PLATS
Tisdag 15 mars, kl 14.00. Vi samlas vid entrén på Adolf Frederiks Kyrkogata 8.

ANMÄLAN OCH AVGIFT
Antalet deltagare till visningen är begränsat till 20 personer. Vi rekommenderar att man bara deltar om man fullt vaccinerad mot Covid och är helt symtomfri. Anmälan via mail eller tel till kansliet. Vi behöver din anmälan senast den torsdag 10 mars för att informera Marginalen Bank om vilka som kommer.
Avgift: 150:-/person, betalas gärna i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.