Citybanan och underjordiska terminaler

Att förbättra spårkapaciteten genom Stockholm, den s k Getingmidjan, har varit en huvuduppgift för föreläsarens arkitektkontor under de senaste 27 åren. Det började med 3:e spåret och
åtföljande intensiva debatt och fortsatte med järnvägsutredningar och järnvägsplaner om en serie alternativa tunnellösningar. Till sist kunde politikerna i kommuner, landsting och stat enas om finansieringen. Vår uppgift blev att forma trygga, rymliga, säkra och vackra resandemiljöer 30 – 40 meter under backen rakt under City respektive Odenplan. Trafikverket och SL önskade en stationsutformning som liknade flygterminaler snarare än tunnelbanestationer. Nu är det klart, inom budget och ett halvt år före tidplanen. En berättelse om en lång och krokig process och hur vi bar oss åt för att nå dess mål.

FÖRELÄSARE: Bengt Ahlqvist, arkitekt, Ahlqvist & Almqvist arkitekter.
TID & PLATS: Tisdagen den 3 oktober kl.17.00 i Aula ArkDes.
ANMÄLAN: telefon 08 611 35 36 (oftast telefonsvarare) eller mail vannerna@arkdes.se

AVGIFT: Föreläsningarna kostar 150 kr/gång. Om man betalar för alla tre föreläsningarna kostar det 360 kr. OBS! Även icke medlemmar är välkomna: Så ta med dig familj, vänner och kollegor och låt dem bekanta sig med föreningen – och med arkitekturen!