Nya Arkitektskolan – Stockholms vackraste hus?

I våras besökte vår förening den gamla Arkitekturskolan, ett av många ansett som Stockholms fulaste hus, men också älskat av generationer av arkitektelever! Nu ska vi besöka den helt nya byggnaden inom KTHs campus, dit skolan flyttat efter nästan 50 år på Östermalmsgatan. Den nya A-skolan är ritad av Tham & Videgård och är en av fyra nominerade både till årets Kasper Salin-pris, den finaste arkitekturutmärkelsen i Sverige, och till tidningen Byggindustrins Årets Bygge.
Genom flytten till campus väntas arkitektskolan få ökade kontakter med övriga institutioner och större samverkan med andra kunskapsfält inom högskolan. Byggnaden är infogad på en trång triangelformad gård mitt i den kulturhistoriskt skyddade miljö som Erik Lallerstedts tegelarkitektur utgör. Den har fått en egen tydlig identitet i en friliggande byggnad och exteriören får sin karaktär av de stora glasytorna i kombination med det roströda stålet.
Interiören är tänkt som en fullskaleverkstad, med ytskikt och detaljering i tåliga material som åldras vackert och enkelt kan repareras vid behov. Arkitekterna har eftersträvat en grundstruktur som ger flexibilitet: en stomme med ett antal stora rum, som kan möbleras och underindelas för att följa verksamhetens föränderlighet. Vi visas runt i byggnaden av Marcus Aerni som är arkitekt och lärare på skolan.
TID & PLATS: Tisdagen den 17 november kl. 16.30 respektive kl 18.00, Osquars Backe 5
AVGIFT: 150 kr
ANMÄLAN: Ange vilken av visningarna du önskar